achtvoudige pad van yoga

Het achtvoudige yogapad

1024 576 Yogatijd
  • 1

Yoga, in het westen denken we dan gelijk aan lenige lichamen in ingewikkelde houdingen… Maar in het oosten betekent yoga veel meer dan dat.

Yoga is al duizenden jaren oud en één van de belangrijkste geschriften heet de Yogasutras. In deze geschriften beschrijft Patanjali de acht stappen die we moeten volgen om ‘verlichting’ te bereiken. Yogales volgen is slechts één van die stappen.

Het achtvoudige pad van Yoga

stap 1 – Yama’s (geboden)
Je kunt Yama’s vergelijken met de 10 geboden. Denk aan geweldloosheid, eerlijkheid, begeerteloosheid.

stap 2 – Niyama’s (persoonlijke discipline)
Het zuiver houden van je lichaam, maar ook je geest is een voorbeeld van Niyama.

stap 3 – Asana (yogahoudingen)
Dit zijn de houdingen waarmee we ons lichaam leren kennen, beheersen, versterken en voorbereiden op de volgende stappen van het yogapad.

stap 4 – Pranayama (ademhalingsoefeningen)
Prana betekent de levensenergie/adem. Door yoga laten we de prana stromen in het lichaam, speciale ademhalingstechnieken helpen hierbij.

stap 5 – Pratyahara (terugtrekken van zintuigen)
Jezelf afsluiten voor wat er buiten jou gebeurt, je keert met de aandacht naar binnen, zonder te oordelen.

stap 6 – Dharana (intensieve concentratie)
Pure concentratie van het bewustzijn op één punt. Ter voorbereiding op meditatie.

stap 7 – Dhyana (meditatie)
Bij meditatie verdwijnt de inspanning om je te concentreren, er blijft diepe rust over. Je bent in harmonie met alles, alles is één.

stap 8 – Samadhi (verlichting)
Het hoogst haalbare in het achtvoudige yogapad is verlichting. Je ware zelf komt naar boven en je bent in een staat van puur geluk. Hier is geen lijden, geen emotionele rollercoaster, gewoon puur geluk. Iets wat velen nastreven maar weinig mensen ook daadwerkelijk bereiken. Monniken in het Oosten studeren hun leven lang bij een Guru om Samadhi te bereiken.

Vind je het leuk om meer te lezen over de achtergrond van Yoga? De komende weken zal ik steeds één van de stappen uitlichten in mijn blog.

Namasté,

Kelly