Yoga stijlen

  Er zijn veel soorten yoga, maar welke yogastijl past bij jou? Ik geef les in de stijlen Hatha (flow), Vinyasa, Yin &Yang en Yin Yoga. Hieronder lees je meer over deze soorten yoga en of het bij jou past. Als je twijfelt of vragen hebt, kun je altijd contact op nemen. Maar de beste manier om erachter te komen welke yogastijl bij jou past is om het te ervaren tijdens de les.

  Wat is Hatha flow nou eigenlijk? Het is misschien wel de meest beoefende yogavorm van nederland. Hatha flow heeft als doel om lichaam en geest te beheersen en te zorgen dat er eenheid ontstaat, dat je “in balans” komt. Om dit te bereiken bestaat een Hatha flow yogales uit meditatie (Dhyana), ademoefeningen (Pranayama) en lichamelijke houdingen (Asana’s). In een klassieke Hatha les zit geen flow, houdingen zijn statisch en worden een aantal ademhalingen vastgehouden. Hierdoor keer je meer naar binnen en heb je tijd om te voelen.

  Ik geef ook Hatha Flow yoga. In deze les volgen houdingen elkaar in een rustige flow op maar tussendoor is er ook ruimte voor verstilling in houdingen. Deze les is intensiever dan de klassieke Hatha, maar minder intens dan Vinyasa yoga.

  Wat is Vinyasa yoga nou eigenlijk? Vinyasa betekent Flow, op het ritme van de adem volgen houdingen elkaar op. Bij deze yogavorm werk je naast kracht en flexibiliteit ook aan je uithoudingsvermogen. Vinyasa is een creatieve yogavorm, gebaseerd op Asthanga yoga, waarbij altijd dezelfde houdingen elkaar opvolgen. In een Vinyasa yogales wordt vaak de Ujjayi ademhaling (oceaan ademhaling) gebruikt en worden houdingen met elkaar verbonden door het herhalen van delen van de zonnegroet.

  Wat is Yin yoga? Yin yoga is een hele zachte en rustige yogavorm. Ideaal voor mensen die opzoek zijn naar ontspanning zowel fysiek als mentaal. Ook als je veel actieve yoga of andere sporten doet kan deze yoga vorm een perfecte aanvulling zijn. Maar vergis je niet, deze rustige yogastijl kan op een hele andere manier als intens of zwaar worden ervaren. En dat komt omdat je je moet overgeven aan de stilte, er is niets te doen, behalve te voelen.

  Bij een Yin yogales laat je je spieren zoveel mogelijk los. Dat maakt Yin yoga zo verschillend met andere yogavormen. Yin yoga werkt op de dieper gelegen weefsel van het lichaam, het bindweefsel (fascia) en de gewrichten. We blijven 3 tot 6 minuten in de liggende en zittende houdingen en gebruiken hierbij yogaprops, zoals een yogabolster, kussens en yogablokken. Alles om ervoor te zorgen dat we kunnen ontspannen en loslaten.

  Yin yoga is verbonden met de Chinese geneeskunde. Hierbij gaan we ervan uit dat in een gezond lichaam, de energie (chi) vrij kan stromen door de energiebanen (meridianen). Als er in deze meridianen blokkades ontstaan, raken we uit balans en ontstaan er lichamelijke en geestelijke klachten. Het doel van Yin yoga is (net als bij acupunctuur) om energie weer vrij te laten stromen. Dit doen we door de meridianen te stimuleren. En dan niet met acupunctuurnaalden, maar met Yin houdingen die het bindweefsel stretchen of juist samendrukken.

  Wat is Yin &Yang yoga? Deze yogavorm heeft ’the best of both worlds’. Het rustige en diep ontspannende yin deel en het yangdeel met dynamische flow. Beiden super fijn, en ideaal voor mensen die yin net te soft of te saai vinden.

  Het Yin deel richt zich op het stretchen van het dieper gelegen bindweefsel waardoor ook de energiebanen in het lichaam gestimuleerd worden. Zo worden diepe spanningen en blokkades opgeheven en gaat energie weer stromen. De zittende en liggende houdingen worden 3-6 minuten vastgehouden. Je laat de spieren zoveel mogelijk los en keert volledig naar binnen met je aandacht. Hierdoor ontstaat er een diepe ontspanning.
  Het Yang deel bestaat vooral uit beweging en staande Hatha houdingen waarbij aandacht voor uitlijning, kracht en ademhaling.

  Begin chat
  Meer weten?
  Hi,

  Ik ben Kelly van Yogatijd, waar kan ik je mee helpen?